Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ!

 ΜΑΘΑΙΝΩ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ!

Καλωσορίσατε στο 6ο Νηπιαγωγείο ΛάρισαςΑπό την αρχή της χρονιάς, αμέσως μετά τον αγιασμό, ξεκίνησε στο νηπιαγωγείο ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης με κύριο στόχο τη βιωματική μάθηση και την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας των διδακτικών αντικειμένων.
Αποφασίστηκε λοιπόν, να γίνει μια προσπάθεια ανανέωσης του εξωτερικού του χώρου.Ζητήθηκε η βοήθεια-συνεργασία, του Δήμου και ειδικότερα του αρμόδιου τμήματος που είναι υπεύθυνο για τα Σχολικά Κτήρια, η οποία μάλιστα συνεργασία, προσφέρθηκε απλόχερα.
Τα παιδιά και η νηπιαγωγός τους κα. Μπούρα Στέλλα 
τους ευχαριστούμε πολύ!
Επιμελήθηκαν οι εξωτερικοί χώροι ενώ ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής και κοινωνικoποίησης των νηπίων.
Όπως κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, έτσι και φέτος τα νήπια μάθανε τα χρώματα, αλλά μέσω μίας διαφορετικής εκπαιδευτικής διαδικασίας:

Έντονο και ευχάριστο λαχανί χρώμα διάλεξαν για το παράθυρο


Παρατήρησαν με ιδιαίτερη προσοχή τα χρώματα και την ανάμιξή τους από τους βαφείς του Δήμου. Πήραν στη συνέχεια τα ίδια πινέλα και μπογιές εφαρμόζοντας την τεχνική του βαψίματος  στους τοίχους. 
Τι καλύτερο για ένα παιδί!


Επιτεύχθηκε, με μεγάλη ευκολία ο πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος: η ομαλή προσαρμογή των νηπίων και η κοινωνικοποίησή τους. Τα παιδιά προσαρμόστηκαν, δημιούργησαν  παρεούλες περνούσαν υπέροχα!
Μιλήσαμε για τα επαγγέλματα του βαφέα, του σοβατζή, του πολιτικού μηχανικού και άλλων σχετικών με τις κτιριακές υποδομές.
Εμπλέχτηκαν βιωματικά στη εκπαιδευτική διαδικασία σοβαντίζοντας.Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στο επάγγελμα της καθαρίστριας και στη κα. Κατερίνα, την κυρία που φρόντισε με πολύ προσοχή την καθαριότητα του χώρου, όχι μόνο εκείνες τις ημέρες αλλά και ολόκληρο το χρόνο.
Κα. Κατερίνα σ' αγαπάμε και σ'ευχαριστούμε πολύ!!!!!  Δεν σταματήσαμε όμως εδώ!!!
Παρατηρώντας προσεχτικά τους χώρους και συζητώντας με τα παιδιά για τις βελτιώσεις του, ο καθένας στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που επιθυμεί να γίνουν και στον τρόπο που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν.

Αλλάχτηκαν τα παγκάκια της αυλής


Τώρα τα παιδιά μπορούν να παίζουν και να ταξιδεύουν πιο εύκολα στον κόσμο των παραμυθιών!!


Τα παιδιά συνέχισαν να εκφράζονται ελεύθερα, έβαλαν και άλλους στόχους, σχεδίασαν την επίτευξή τους και την επόμενη δράση τους.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι:
Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει.

Αποφασίστηκε η βελτίωση ενός άλλου μικρού χώρου.Πρώτα, καθαρίστηκε από την Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου, και στη συνέχεια βάφτηκε.
Με την πολύτιμη βοήθεια της κα Κατερίνας Ζιάκου γεωπόνου και μητέρα μαθήτριας του σχολείου, δενδροφυτεύτηκε και καλλωπίστηκε ο χώρος. Μιλήσαμε για τα ανάλογα επαγγέλματα.Τα παιδιά φέρανε πανσεδάκια, φυτέψανε βολβούς και κονδύλους πατάτας.
Η κα Κατερίνα μας μίλησε για τον τρόπο που φυτεύονται, πως πολλαπλασιάζονται,για τα μέρη των φυτών και την σημασία τους.
Φυτέψαμε κισσό και μιλήσαμε για τα αναρριχώμενα φυτά.


Στη συνέχεια φυτέψαμε βολβούς κρεμμυδιών και σκόρδων.


Τους τοποθετήσαμε στο θερμοκήπιο που κατασκευάσαμε, μιλώντας ταυτόχρονα για τις διαφορές θερμοκρασίας και τους τρόπους προφύλαξης των φυτών από τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ξεκινήσαμε και την διαδικασία αποξήρανσης κυρίως αρωματικών φύλλων.


Μιλήσαμε για τους κονδύλους και φυτέψαμε πατάτες, περιμένοντας τη σοδειά μας την Άνοιξη.Μιλήσαμε για τους τρόπους μεταφύτευσης,τον ρόλο των ριζών, των φύλλων.....

Συμμαζέψαμε με κέφι τον χαμό που κάναμε!!!!Είδατε μανούλες, κάνουμε και δουλειές !!!!

Ώς επέκταση της δράσης μας,
καλλιεργήσαμε  μανιτάρια, μιλώντας για τους μύκητες, αλλά δυστυχώς τους σαπίσαμε από την πολύ φροντίδα σε νερό. Μας δόθηκε όμως η ευκαιρία να μιλήσουμε  για ρήματα σε -ίζω, όπως ποτίζω, σαπίζω, φροντίζω, σκαλίζω, μυρίζω, ....
Αυτό, εξάλλου σημαίνει βιωματική μάθηση!!!!


Φυτέψαμε και σε διαφανή γλαστράκια βολβούς,


τουλίπας


ζουμπούλια


και είχαμε υπέροχα αποτελέσματα!!!!
Συγχαρητήρια κα Κατερίνα !!!!!!!!
Συγχαρητήρια παιδιά!!!!!!!

Επειδή όμως τα παιδιά δεν ξεχνάνε ποτέ, η δράση βελτίωσης του εξωτερικού χώρου συνεχίστηκε με τον προγραμματισμό Graffiti.
Μαζί με τον κ. Λευτέρη διαλέξανε τα καρτούν που τους εντυπωσίασαν. 


ξεκίνησε ο σχεδιασμός,


 η δράση συνεχίστηκε,
το αποτέλεσμα ικανοποίησε και τον πιο αυστηρό κριτή.


Η χαρά των παιδιών δεν περιγράφεται!!!!!!!
Σαν εκπαιδευτικός δεν έχω διδάξει ποτέ καλύτερα, τόσο τα επίθετα και τους επιθετικούς προσδιορισμούς, στο Νηπιαγωγείο, όσο και την θεματική ενότητα: "τα συναισθήματα".

Πραγματικά,

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ!

ΜΑΘΑΜΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ!

και το σχολείο μας πήρε την παρακάτω μορφή...Ευχαριστούμε πολύ, όλους όσους συντέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια!