Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Το 1976 ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Νίκος Γκάτσος προσπαθούν να

 μας ευαισθητοποιήσουν γράφοντας για το περιβάλλον

τον "Εφιάλτη της Περσεφόνης".



Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. 
Περιλαμβάνουν, το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.
Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

Το 
2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.
Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενά τους έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη. (Βικιπαίδεια)


Γνωρίζοντας λοιπόν, τον σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης, παραγγείλαμε από την αρχή της χρονιάς κάδο ΑΦΗΣ, και αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε μπαταρίες, αλλά  και πλαστικά καπάκια.





Με τον τρόπο αυτό, τα νήπια κατανόησαν βιωματικά την έννοια της ανακύκλωσης,
εμπλέκοντας ταυτόχρονα στην εκπαιδευτική διαδικασία και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Κύριος στόχος της συγκέντρωσης των καπακιών, είναι να δοθούν στον ανάλογο σύλλογο προκειμένου να αποκτήσει αναπηρικό αμαξίδιο κάποιος που το έχει ανάγκη.
 Η διαδικασία θα γίνει με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή της
 κας. Κατερίνας Καραγκούνη.
(μητέρας παιδιού του νηπιαγωγείου). 
Την ευχαριστούμε πολύ!
Δεν σταματήσαμε όμως μόνο εδώ!!
Τα παιδιά σε μια διαρκής αναζήτηση και δράση, χρωμάτισαν κιβώτια, ώστε να γίνεται και στο σχολείο συλλογή και διαχωρισμός ανακυκλώσιμων υλικών:

ΧΑΡΤΙ, ΓΥΑΛΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ.


Στη συνέχεια τοποθέτησαν τους κάδους στη γωνιά των φυσικών επιστημών,
μαζί με τους φίλους τους από το ζωικό βασίλειο.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε, για τα αγαπημένα μας καναρινάκια που φροντίζουν τα παιδιά όλη τη χρονιά.
Στην αρχή είχαμε το Γιώργο και τη Μαρίνα, τους οποίους αποκτήσαμε μετά την επίσκεψή μας στη Ορνιθολογική Έκθεση Ωδικών Πτηνών στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.



Έπειτα, αποκτήσαμε και το Μανώλη, απόγονο του Γιώργου και της Μαρίνας.



Στη συνέχεια συνδέσαμε, την Ανακύκλωση με όλες τις γνωστικές περιοχές του νηπιαγωγείου:
Στη γλώσσα δημιουργήσαμε συνθήματα σχετικά με την ανακύκλωση, βρήκαμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη χαρτί, όπως χαρτοπετσέτα, χαρτομάντιλο, χαρτοσακούλα,χαρτόκουτο... αναπτύξαμε διαλόγους, κάναμε μονολόγους συζητήσαμε για τη διαφορά τους.
Στα μαθηματικά μιλήσαμε για τις έννοιες πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά και για τους τακτικούς αριθμούς τοποθετώντας τα κουτιά στη σειρά 1ο, 2ο, 3ο..... Επεκτείναμε την τακτική αρίθμηση σε αντικείμενα του νηπιαγωγείου αλλά και στα ίδια τα παιδιά, τα οποία μπήκαν στη σειρά ως αριθμοί τα ίδια. 
Στις φυσικές επιστήμες πειραματιστήκαμε με υλικά που διαλύονται στο νερό και άλλα που όχι.


Ακούσαμε, ένα υπέροχο τραγούδι από τα παιδιά της χορωδίας του κ. Σπύρου Λάμπρου 

 

και φυσικά το ζωγραφίσαμε τέλεια!!!!!!













Τα καπάκια συγκεντρώθηκαν και διά μέσου της κας Κατερίνας Καραγκούνη στάλθηκαν στο Σύλλογο "ΜΑΖΕΥΩ ΚΑΠΑΚΙΑ, ΣΚΟΡΠΑΩ ΧΑΜΟΓΕΛΑ", που ανέλαβε την υποχρέωση να βοηθήσει τον 7 χρόνων Εφραίμ που μένει στην Αθήνα.
  

 Ευχαριστούμε την  κα Κατερίνα Καραγκούνη !!!!

Ευχαριστούμε επίσης την κα Χρύσα που με την μεταφορική της εταιρία ανέλαβε την μεταφορά τους στη Ρόδο,
 την Ε΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ευαγγελισμού Ελασσόνας και την δασκάλα τους κα. Μπλιούμη Ελένη, που αναπτύσσοντας ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των σχολείων για το κοινό καλό και την βοήθεια στον συνάνθρωπο, έφεραν τα καπάκια που συγκέντρωσαν στο σχολείο μας προκειμένου να αποσταλούν ομαδικά,     
την υπεύθυνη του συλλόγου κα Ελευθερία και όλους τους εθελοντές αυτής της προσπάθειας,
 για το νόημα ζωής που μας έδωσαν όλη την χρονιά.

Ελπίζουμε να φανήκαμε χρήσιμοι,
δίνοντας ανακούφιση και χαρά σε συνανθρώπους μας!!


Η πορεία της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συνεχίστηκε και όταν ολοκληρώθηκε
τα συγκεντρώσαμε με χαρά και ικανοποίηση
στη αυλή του σχολείου.

Ήρθε το Απορριματοφόρο της Ανακύκλωσης


και η διαδικασία ξεκίνησε...


Οι υπεύθυνοι της Ανακύκλωσης, απάντησαν με μεγάλη ευχαρίστηση σε ερωτήσεις των παιδιών.
Εντυπωσιάστηκαν από τις γνώσεις τους στα θέματα καθαριότητας και την υπεύθυνη στάση τους.
Με πολύ φροντίδα και αγάπη ανέβασαν τα παιδιά στο σκαλοπάτι που ανεβαίνουν οι ίδιοι, για να δούνε από καλύτερη θέση, το τι γίνονται τα υλικά από την στιγμή που πέφτουν στον απορριματοφόρο και τον τρόπο που λειτουργεί.
Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα μηνύματα που περάσανε!!!


ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ !

Τη Γη μας δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας,
τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.